23948sdkhjf

FOA: Pas på Velfærdsstaten!

Om ti år er der markant flere ældre og markant færre til at pleje dem. Nye tal fra FOA viser, at kommuner og regioner i de kommende år vil stå over for en enorm udfordring, hvis den nuværende ældrepleje skal fortsætte.

 

En trængt økonomi

Kommunernes økonomi er trængt, og flere står over for at skulle afskedige nogle af velfærdssamfundets fronttropper. Men det er en kortsigtet plan, for allerede om ti år er behovet for ny arbejdskraft i blandt andet ældreplejen massivt. Det viser nye tal fra FOA.
 
Der skal findes næsten 70.000 nye social- og sundhedsmedarbejdere, hvis den nuværende ældrepleje skal fortsætte.
 
"Det er som at tisse i bukserne for at holde varmen, hvis kommunerne for alvor begynder at afskedige personalet på velfærdsområderne," siger Dennis Kristensen, formand for FOA.
 
FOA har beregnet, hvor meget nyt personale kommuner og regioner har brug for til FOAs fagområder de næste 10 år, hvis den nuværende service per borger skal fortsætte. Og beregningerne viser, at kommuner og regioner får brug for nyt sosu-personale svarende til 55 procent - eller 67.187 personer.
 
"I løbet af de næste ti år går rigtigt mange af de nuværende medarbejdere i ældreplejen på pension. Det sker på et tidspunkt, hvor antallet af ældre vil eksplodere. Derfor gælder det om, at holde fast i personalet nu. At afskedige er en meget kortsigtet løsning. Politikerne er nødt til også at forholde sig til en langsigtet løsning," siger Dennis Kristensen.
 
FOAs beregninger viser, at især de store omegnskommuner på Sjælland, vil få store problemer med mangel på arbejdskraft, hvis der ikke sættes massivt ind på ny-rekruttering.
 
"Det vil blive en enorm udfordring for kommunerne, når de både skal fastholde den del af personalet, der ikke har nået efterløns- eller pensionsalderen om 10 år samtidig med at de skal skaffe nye medarbejdere svarende til 55 procent af det nuværende personale. Det kan simpelthen kun lade sig gøre, hvis kommunerne allerede nu smøger ærmerne op og tænker langsigtet," siger Dennis Kristensen.

Top 10 over kommuner, der vil have det største behov for nyt social- og sundhedspersonale i 2019:
 
1.      Egedal - 101 %
2.      Ishøj - 98 %
3.      Solrød - 95 %
4.      Fanø - 89 %
5.      Greve - 89 %
6.      Albertslund - 83 %
7.      Skanderborg - 83 %
8.      Frederikssund - 82 %
9.      Halsnæs - 80 %
10.    Lejre - 80 %

Top 10 over kommuner, der vil havde mindst behov for nyt social- og sundhedspersonale i 2019:

1.      Lyngby-Taarbæk - 21 %
2.      København - 27 %
3.      Frederiksberg - 29 %
4.      Gladsaxe - 34 %
5.      Tårnby - 34 %
6.      Gentofte - 35 %
7.      Rødovre - 35 %
8.      Hvidovre - 40 %
9.      Glostrup - 47 %
10.    Odense - 49 %
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062